Halloumi is bij ons nog niet zo heel erg bekend. Toch verdient deze Cypriotische specialiteit zeker de aandacht van iedereen die van lekker eten en dan in het bijzonder van lekkere kazen houdt. De kaas heeft niet alleen een heel interessante smaak, hij heeft ook een rijke geschiedenis en zou al ruim 1600 jaar oud zijn! Laten we eens kijken wat halloumi zo speciaal maakt.
Bijzondere eigenschappen
Voor zij die het nog nooit geproefd of gezien hebben moeten we misschien eerst even proberen te beschrijven hoe Halloumi eruit ziet. De kaas lijkt een beetje op geitenkaas met een kenmerkende witte kleur van binnen maar wel met een bruine korst rondom als hij gebakken of gegrild wordt. Dat het op geitenkaas lijkt is geen toeval want het wordt meestal gemaakt uit een mengsel van schapen- en geitenmelk. Traditioneel wordt er geen koeienmelk bij gemengd maar sommige commerciële variëteiten doen dat tegenwoordig toch.
De kaas wordt uitgehard door kaasstremsel te gebruiken. Hij wordt wel niet helemaal hard, zoals de typische Nederlandse kazen bijvoorbeeld, maar blijft halfzacht. Doordat de kaas in deze vorm goed aan hitte kan weerstaan is hij dus uitstekend geschikt voor gebruik in warme gerechten. Iets wat halloumi echt een uitzondering maakt in de kaaswereld is het feit dat er geen zuren of zuurproducerende bacteriën worden gebruikt bij het maken ervan.
Populair rond de Middellandse Zee…
In z’n geboorteland Cyprus maar evengoed in de hele regio rondom is halloumi erg populair geworden. Er wordt gedacht dat de kaas het eerst bereid werd in de middeleeuwse byzantijnse tijden, een periode die liep van ongeveer het jaar 400 tot 1000 na Chr. Daarna werd het recept snel verspreid in niet alleen Cyprus maar ook in Griekenland, Syrië, Israël, Jordanië en Turkije. In al deze landen kan je deze kaas tegenwoordig nog gemakkelijk vinden en wordt hij in veel traditionele gerechten gebruikt.
En stilaan ook bij ons!
Maar halloumi is ook eindelijk in het noorden van Europa aan faam aan het winnen, en terecht. Zo is de kaas in Engeland een waar modeverschijnsel en wordt hij tegenwoordig in tal van hippe Londense restaurants opgediend. En daar zijn dus goede redenen voor. Zoals gezegd is dit een kaas die heel geschikt is voor bij warme gerechten, dat is op zich al een mooie eigenschap. Maar ook de smaak en textuur maken deze kaas erg bijzonder. Een erg gelaagde textuur is het, die veel mensen zullen vergelijken met die van mozzarella bijvoorbeeld.
En de smaak? Die valt moeilijk te beschrijven, daarvoor zou je hem toch echt moeten eten. Maar hij heeft een erg rijke en zoutige smaak, dat kunnen we je wel verklappen, een smaak die ook heel erg afhankelijk is van de manier waarop de kaas bereid en bewaard wordt. Hierdoor is de ene halloumi absoluut de andere niet en kan je er steeds verrassende variëteiten van blijven ontdekken. Probeer het eens uit, je kan het zeker vinden bij Griekse speciaalzaken of in Griekse restaurants maar ook een aantal supermarkten verkopen het tegenwoordig.